Reklama
 
Blog | Tereza Kvasnickova

Ebola se šíří dál

Guinea byla první africká země, kterou jsem navštívila a stala se mou srdcovou záležitostí a tak mi nedá nenapsat o současné trýznivé situaci v zemi.

V Guineji se letos v únoru poprvé v její historii objevila ebola, která byla naposledy spatřena v Demokratické Republice Kongo a Ugandě. Ebola se projevuje především jako krvácivá horečka a šíří se přímým kontaktem, například krví a tělesnými sekrety, ale také sexuálním stykem či kontaktem s ostatky zemřelého.

Guinea zaznamenala do současné chvíle 151 případů a z toho 95 lidí zemřelo. Úmrtnost v zemi na typ eboly nazývaný Zair je 90 procentní.

Guinea patří k nejchudším k zemím v Africe a tak jako v jiných afrických zemích zde neexistuje bezplatné zdravotnictví, takže většina lidí návštěvu doktora odkládá až do poslední chvíle, pokud se k němu vůbec vydá. Nebylo výjimkou, kdy jsme se setkali s vyprávěním, že matka dvou dětí se rozhodovala, jakému dítěti doktora zaplatí a druhé pak zemřelo. Situaci jde i spatřit na faktu, že pokud má být zde člověk operován, musí si přinést věci od prostěradla až po krev, která se dá získat v centrech na to určených (o testech na Aids se dá zde pochybovat). Doktor pouze přijde a úkon provede. Samozřejmě pokud člověk je bohatší, tak se může dostat do nemocnic, kde situace je lepší. Kromě tohoto problému je zde i problém záměny eboly za malárii, na kterou místní často pohlíží jako u nás na chřipku a zdravotní pomoc nevyhledají.

Reklama

Ti kteří se uzdraví se však mohou setkat s dalšími obtížemi a to obtížemi sociálními – odlehlé části Guineji jsou stále velmi tradičně založené a pokud ebolu přežijete, nikdo s vámi nebude mluvit či se vás nedotkne, protože zde není chápan přenos eboly na biologické úrovni, ale lidé zde věří v čarodějnictví. Úsměvným případem (až do té chvíle, kdy vidíte, že lidé v to opravdu věří a řídí se tím) je, že se šíří zprávy o tom, že ebolu vyléčí horká čokoláda, Nescafe, mléko, cukr či syrová cibule, která se bere jednou denně po dobu tří dnů.

V současné době jsou známé případy eboly též v Sierra Leone, Libérii (zde je zaznamenáno deset mrtvých) a je podezření na rozšíření eboly do Mali.

Kromě možné zdravotní krize je zde i s tím další spojený problém – země uzavírají hranice pro Guinejce – například Saudská Arábie zastavila vydávání víz pro poutníky z Guineji a Sierry Leony do Mekky, lidé nebudou do Guineji jezdit a tak i obchod s touto zemí bude výrazně omezen, což může způsobit kromě zdravotní krize i krizi ekonomickou.