Reklama
 
Blog | Tereza Kvasnickova

Noc jako žádná jiná

Lehnu si do postele a vidím tmu, všude jen tmu, opravdovou tmu. Otočím se na kamarádku a ptám se jí, zda to vidí - tu tmu. Nikdy bych nevěřila, že mě zaujme tma, ale ten pocit že nevím, zda mám oči otevřené či zavřené je nepopsatelný. V Conakry zas vypadla elektrika. Větráky nejdou a já se snažím myslet na Čechy, jaká tam je asi zima. Do toho již týden hledám měsíc, podezírám místní, že si to vymysleli, že je vidět jinak než u nás a žádný asi ani nemají.

Problémy s elektrikou mě provázely od začátku, už když jsme přiletěli, tak můj první dojem z Afriky – Guineji, byl posílen výpadkem elektriky. O to více se zintenzivní ostatní smysly a člověk si začne uvědomovat to všudypřítomné vlhko, pachy, na které není zvyklý, všudypřítomné nadšení ze shledání, žebráky a taky prach.

Je konec listopadu a přijíždíme do Kabaly (Sierra Leone). Řidič se cestou ztratil a tak se cesta trochu prodloužila. Blíží se večer a přesto, že by mělo být už po období dešťů, začíná pršet. Tak jako další večer a večery následující. Elektrika funguje odpoledne od sedmi do jedenácti, tak si alespoň vybalím a roztáhnu moskytiéru a chystám se spát. Začíná bouřka, takovou bouřku neznám. Tak blízko, tak jasně zbarvená obloha od blesků, které jsou neustále slyšet. Přemýšlím, zda jsem v bezpečí a usínám. V tu chvíli ještě nevím, že tahle první noc a zároveň poslední byla rušena jen tou bořkou.

Reklama